Op een koude herfstdag zoals vandaag smaakt een lasagne altijd heerlijk vind ik. Ovenschotels zijn ook één van mijn favoriete gerechten. Het voordeel is dat je het ook kunt klaarmaken voor de volgende dag. Vandaag heb ik een vegetarische pompoenlasagne gemaakt. Zoals de naam het zegt heb ik deze lasagne gemaakt op basis van pompoenbladen in plaats van de traditionele lasagnebladen. Hierdoor bevat de lasagne meer groenten en veel minder koolhydraten. Ook kan deze lasagne perfect passen in een glutenvrij of vegetarisch dieet. Ik probeer voor mezelf 1 x per week een vegetarische dag in te lassen. Pompoen is een typische herfstgroente en bevat weinig vocht zodat het als een ideale vervanger kan dienen voor de traditionele lasagnebladen. Een pompoen heeft ook een neutrale smaak waardoor je het verschil met een traditionele lasagne bijna niet proeft. Ik heb deze lasagne gemaakt op basis van spinazie, prei en champignons maar kan volledig vervangen worden door andere groenten volgens smaak. Quorn is een gezonde vleesvervanger gemaakt van mucoproteïnen en smaakt neutraal. 100 g Quorn bevat 15 g eiwitten, 4,5 g koolhydraten, 2 g vet en maar liefst 5,5 g vezels.
Ingrediënten (4 personen)
500 ml tomaten passata
400 g tomaten in blokjes met kruiden
250 g kastanjechampignons in schijfjes gesneden
200 g spinazie fijngesneden
200 g prei fijngesneden
350 g pompoen lasagnebladen (1 pompoen of 1 butternut)
200 g plakken jonge kaas
200 g geraspte jonge kaas
500 g Quorn vegetarisch fijngehakt
1 eetlepel kokosolie
1 gele ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel Italiaanse kruiden (rozemarijn, basicilum, oregano)
2 takjes verse tijm
2 blaadjes laurier
Peper en zout
2 blokjes groentenbouillon
Een handje pompoenpitten
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder voorzichtig de schil van de pompoen of een butternut en snijd deze in zo dun mogelijke plakken. Het is ook mogelijk om de kant-en-klare pompoen lasagnebladen te gebruiken. Stoom eventueel 5 min de bladen zodat je gerecht minder lang in de oven moet.
2. Snijd vervolgens de ui en de teentjes knoflook fijn. Verwarm een eetlepel kokosolie in een grote pan en bak de ui en knoflook totdat de uien glazig worden. Voeg dan het vegetarisch gehakt en champignons toe en bak ongeveer 3-5 minuten. Snijd de spinazie en prei fijn en voeg toe.
3. Voeg vervolgens de tomatensaus, de bouillonblokjes en de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur laag en laat het gehaktmengsel 10 minuten sudderen.
4. Schep een beetje van het gehaktmengsel in de ovenschaal en leg hier een aantal pompoen lasagnebladen overheen. Leg plakjes kaas over de bladen. Herhaal dit tot al je ingrediënten op zijn. Bestrooi de lasagne ten slotte met de overgebleven geraspte kaas en werk af met kruiden.
5. Bak de pompoenlasagne 30-45 minuten in de voorverwarmde oven bij 180°C. Controleer of de bladen zacht zijn. Laat de lasagne na het bakken even afkoelen. Eet smakelijk!
Tip: De kaas kan je ook vervangen door lactosevrije kaas indien lactosevrij dieet
Comments