top of page
 • Foto van schrijverkatrien pollefeyt

Quinoa bowl (gluten- en lactosevrij)

Bijgewerkt op: 4 jun. 2021

Fris en gezond ontbijtje vol mineralen en vitaminen


Ingrediënten (1 persoon)

 • 40 g quinoa vlokken

 • 100 g grapefruit in stukjes

 • 100 g papaja in stukjes

 • 30 g besjes

 • 15 g zaden naar keuze

 • 15 g walnoten

 • 200 ml plantaardige melk naar keuze

Voedingswaarde:515 kcal, 17 g eiwitten, 30 g vetten, 46 g koolhydraten


Bereidingswijze

 • Breng de melk aan de kook samen met de quinoa. Laat de quinoavlokken 2-3 minuten garen tot de meeste melk is opgenomen. Bij gewone quinoa is de gaartijd langer (zie verpakking). Roer de korrels tussendoor. Laat afkoelen.

 • Snijd het fruit fijn.

 • Verdeel de quinoa, het fruit, de zaden en noten


Quinoa bowl versus gezondheid:


· Grapefruit is rijk aan anti-oxidanten, helpt het ontgiften en is goed voor de huid en ogen. Wel kan grapefruit interactie hebben met bepaalde medicijnen.


· Papaja bevat spijsverteringsenzymen voor een goede eiwitvertering en rustige darmen.


· Pompoenpitten zijn rijk aan gezonde vetten, anti-oxidanten en vitaminen. Ze bevatten ook veel mineralen zoals magnesium, koper, ijzer, mangaan, vitamine K, fosfor en zink. Ze bevatten stofjes die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid, de nachtrust, vertering, het immuunsysteem, blaasfunctie, huid, haar en nagels.


.Walnoten bevatten van alle noten het meeste omega 3. Ze bevatten vele anti-oxidanten, magnesium, vetzuren die de hersenfunctie kunnen verbeteren. Het helpt de LDL cholesterol te verlagen en is dus ook goed voor diabetes type 2. Magnesium is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel, gezonde bloeddruk, hartfunctie, stressbeheersing en een betere opname van vitamine D.


· Rood fruit is rijk aan flavonoiden en bevat heel veel anti-oxidanten. Rood fruit bevat tevens weinig suiker en veel vezels.


· Quinoa is glutenvrij. Dit pseudograan is een bron van eiwitten van goede kwaliteit, B- vitaminen, mineralen en de koolhydraten en vezels. Quinoa is een zaad en behoort tot de amarantenfamilie. Het zaad bevat quercetine en kaempferol dat een anti- inflammatoire, anti-kanker en antidepressief effect heeft. Quinoa laat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen, waardoor het ook voor diabeten prima is. Quinoa vult goed en kan helpen om hongeraanvallen te voorkomen. In plaats van vlokken kan ook gewone quinoa gebruikt worden. Ideaal ook voor een salade. Om de zaadjes van de quinoa zit een vliesje (een bitter smakende saponine). Goed naspoelen of de quinoa laten weken helpt de saponine te verwijderen. Quinoa kan je gerust enkele dagen in je koelkast bewaren en zo heb je supersnel een gezond en fris ontbijtje voor je klaar.


Smakelijk en geniet!126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page