Ingrediënten (4 personen)
3 eieren
2 rijpe bananen
100 g noten naar keuze
150 g amandelmeel
50 g havermout (glutenvrij)
1 tl bakpoeder
1 el Ceylon kaneel
15 g fijngesneden verse gember
Snuifje zout
Kokosolie om in te vetten of gebruik bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180°C.
Mix of kluts de eieren luchtig.
Breek de noten met mes of blender.
Plet de banaan met een vork en voeg de eieren toe. Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de noten. Pureer met een staafmixer en voeg daarna de ene helft van de noten toe.
Vet een cakevorm in of maak gebruik van bakpapier. Giet het mengsel in de vorm en bestrooi het met de rest van de noten.
Zet de cakevorm in de oven en bak het brood voor 40 min. Let op dat de bovenkant niet te donker wordt, dek het zo nodig af halverwege de baktijd.
Haal het bananenbrood uit de oven en laat afkoelen.
Bewaren
Verdeel het in plakjes en doe het in potjes. Je kan enkele stukjes bewaren in de frigo voor de komende dagen en leg de overige stukken in de diepvries. Zo kan je dit uithalen wanneer het je past.
Tips
Je kan met bananenbrood eindeloos variëren, je kan bijvoorbeeld stukjes pure chocolade en bessen toevoegen in plaats van kaneel en gember. Of appel, peer en rozijnen. Het zijn maar voorbeelden. Durf te experimenteren en zoek wat jij lekker vindt.
Serveren
Serveer bij een salade, soep, ontbijt, dessert of bij een kopje koffie of thee.
Enkele weetjes
Amandelmeel is rijk aan eiwitten en mineralen zoals mangaan, magnesium, zink en kalium. Ook bevat amandelmeel vitamine B2, vitamine E en gezonde vetten zoals omega 9. De vezels van het meel zijn prebiotisch en voeden onze darmflora. Ze zorgen voor een goede verzadiging waardoor we minder snel honger krijgen in vergelijking met een gewone boterham.
Gember staat bekend dat het de maag kalmeert en dat het je spijsvertering versnelt. Het helpt bij een opgeblazen gevoel. Het zou ook goed werken tegen misselijkheid. Het verbetert je insulinegevoeligheid en helpt ontstekingen bestrijden.
Ceylon kaneel is veel zuiverder dan gewone kaneel omdat het geen coumarine (schadelijk stof) bevat. Het woord kaneel komt van het Latijns woord ‘canella’, wat een stokje betekent. Kaneel wordt al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtig middel. Zelf gebruik ik kaneel meestal bij mijn havermout, pannenkoekjes of koekjes. Kaneel werkt regulerend op de bloedsuikerspiegel. Kaneel kan helpen bij het afvallen, verhoogt de insulinegevoeligheid, gaat hypertensie tegen en verbetert een slechte adem. Kaneel bevat ook quercetine dat rustgevend is en goed voor je darmen. Het is van oudsher een volksmiddel tegen onder meer indigestie (opgeblazen gevoel, boeren, overgeven, diarree, misselijkheid, zuurbranden, winderigheid), pijn en artritis. Kaneel bevat sterke antioxidanten en heeft een antibacteriële, antischimmel en een immuun verstevigende werking. Overdrijf niet in de hoeveelheid kaneel want een teveel kan schadelijk zijn.
Tip voor een ontbijt: ontdooi wat rood diepvriesfruit en serveer bij het brood. Smakelijk!
Comments